I Fokus: Din Mentala Hälsa

Nytt för 2022 är att vi varje månad kommer ha ett tema, “I Fokus”. Först ut är ett tema som ofta glöms bort när vi pratar om hälsa och träning; den mentala hälsan. Kärt barn har många namn, så även att adressera knoppen - psykiskhälsa/ohälsa, mental träning, mindset, mindfulness, visualisering, NLP och så vidare. En del innefattar generellt upplevd status, och andra begrepp innefattar också lösningar och strategier för den som har problem.


Så här mådde svenskarna under 2020 (Folkhälsomyndigheten, “Statistik Psykisk Hälsa”).

4% av Sveriges befolkning har fått diagnosen depression bara under det senaste året. Den allra största gruppen är kvinnor mellan 16 och 29 år (Folkhälsomyndigheten). Detta är ändå bara den lilla del av människor som går och faktiskt får hjälp av sjukvården. Så hur stor andel av oss är det egentligen som har det tufft?

Sedan jag fick min epilepsidiagnos som sjuttonåring har jag själv kämpat med min mentala hälsa i perioder. Det som jag upptäckt när det gäller mig själv är att det dels är extremt svårt att be om hjälp när man känner sig som värst, och att även om man får hjälp i det läget så är man inte särskilt mottaglig. Det ledde mig till att prova att börja gå i samtalsterapi när jag faktiskt mådde riktigt bra.

Mitt resonemang är att om du söker hjälp när saker och ting är dåliga, så blir varje session lätt ett badande i negativa saker som kan kännas väldigt tungt, och det är mycket svårare att öppna dörrar där det bakom dörren är okänt, och kanske inte någonting som du är redo för. Men, om du å andra sidan tar hjälp av någon när du har riktigt bra, då kan du först vad det är som gör att du stannar där, och man kan på så vis anta en proaktiv approach i sina samtal där fokus ligger på vad man vill förverkliga, istället för vad man vill rädda.

Givetvis så ligger den mentala hälsan på en skala - du är inte alltid på botten, och du är inte alltid på toppen. Det går lite upp och ner i vågor, men det är den generella trenden som är viktig. Är du väldigt långt ner på skalan så bör du söka hjälp hos din vårdcentral eller akutmottagning, eftersom du kan behöva medicinering för att ta dig ur din nuvarande situation. Om du inte upplever att du är deprimerad eller har stora problem att få din vardag att gå ihop (då du bör söka medicinsk hjälp), utan kanske snarare att du har fastnat, du känner dig vilsen eller att det på något annat sätt skaver lite i livet, så är samtalsterapi sannolikt någonting för dig.

Man tänker kanske att samtalsterapi är samma sak som att gå till en “hjärnskrynklare” (ett trist ord för psykolog), men så är inte fallet. Din samtalsterapeut ska inte laga dig, eller gräva i din barndom och förstå varför du är “trasig”. En samtalsterapeut hjälper dig att vrida och vända på situationer du utsätts för, så att du kan hantera dem på bästa sätt utefter din förmåga. De situationer som skaver handlar ofta just om relationer eller familj, och då kan det vara skönt att hantera situationen med input från någon som är helt utanför ditt privatliv.

Det finns en kraft i att också prata om sina utmaningar öppet, för så länge de ligger och bubblar under ytan så får de inget utlopp, och du riskerar att bli blind för vissa lösningar. Att få ut problemet ur huvudet, vrida och vända på det, och stoppa tillbaka det in i huvudet är nästan som att köra den ett varv i tvättmaskinen - även om fläckarna inte helt går bort så är det åtminstone bra mycket bättre (och så doftar det ju bättre!).

Förutom samtalsterapi så är också rörelse någonting som verkligen kan bryta negativa tankemönster. Eller egentligen tankemönster överlag - när man är riktigt inne i sin träning så är det nästan omöjligt att organisera tankarna - fokus måste hela vara på uppgiften du utför! Denna typen av flow är väldigt nyttigt för oss, eftersom det fungerar som en “återställningsknapp” för dig och ditt nervsystem. Så ett bra mål med din träning är att hitta en träningsform som verkligen tömmer huvudet, och försätter dig i den där känslan av flow. Det är olika för olika människor - en del älskar att springa, andra gillar styrketräning, andra vill träna komplexa lyft och en del vill köra ett yogapass. Vi måste alltid hitta vår egen väg till flow, ingen annan kan skapa den åt dig.

Nästa steg..

Om du känner att du vill ha hjälp med din mentala hälsa så bjuder vi alla som tecknar nytt kort i februari på en kostnadsfri coachingtimme med Rebecca Lundquist. Du som redan är medlem hos oss har 20% rabatt på samtalscoaching månaden ut, både på enskilda sessioner och på våra paket. Du hittar våra paket här!

Vi kan också hjälpa dig att hitta just den träningsform som försätter dig i en härlig känsla av flow, du behöver bara boka in ett kostnadsfritt Medlemsmöte. Boka här!

Föregående
Föregående

Byaträning 2022

Nästa
Nästa

Prislista 2022